
Luxusná značka CoCo Ichibanya prevádzkuje viac ako 1 100 reštaurácií v Japonsku a asi 150 ďalších podnikov po celom svete. Preslávili sa svojimi neobvyklými receptmi na kari, do ktorých implementujú aj ingrediencie ako klobásu, hamburgery, paradajky a špargľu. Značka reštaurácií je vo svojej domovine uznávaným aktérom, ale do Európy doteraz prenikala iba v malej miere.
Prvá britská pobočka tejto skupiny bola otvorená v polovici decembra, priamo v srdci prestížnej londýnskej oblasti Covent Garden, pričom už v súčasnosti je plná nadšených stravníkov. Pri výbere pokrmu si najprv zvolíte topping v podobe napríklad smažených kuracích knedlíkov, kimchi alebo vyprážaného lososa a potom sa rozhodnete, na akej úrovni pálivosti chcete mať svoje jedlo pripravené. Intenzita omáčky sa pohybuje od „štandardnej“ po „šialene pikantnú piatu úroveň“.
Je však zaujímavé vypočuť si, aký názor má na tento podnik klasicky vyškolený indický šéfkuchár Vivek Singh, jeden z najuznávanejších kuchárov v krajine a v Spojenom kráľovstve vlastniaci štyri reštaurácie, vrátane podniku Cinnamon Club. Večera v reštaurácii Ichibanya stojí približne 85 libier, pričom budete mať k dispozícii degustačné menu plné špecialít, akými je krab na spôsob Devon, či šalát s bobuľkami kokum na vyprážanom lotosovom koreni.

Singh so smiechom povedal: „Menu v reštaurácii Ichibanya je skrátka uletené. Nikdy som sa s takto pripraveným kari nestretol.“
Ako uviedol, jeho obľúbenou špecialitou podniku je snáď šialene pikantné kura katsu podávané so syrovým kari.
Singh uviedol: „Mojím favoritom sú syrové kocky, ktoré sú roztavené do omáčky a každú chvíľu sa naťahujú ako stuhy. Pridávajú jednu veľkú atraktivitu. Strúhanka je navyše veľmi jemná. Kuracie mäso nie je suché. Je jasne vidieť, že bolo práve uvarené. Nesedelo nad ohňom príliš dlho a nestratilo svoju šťavu.“

„Pokiaľ sa jedná o omáčku, japonské kari sa nemôže ani porovnávať s hĺbkou chuti alebo splývaním korenín príznačným pre indickú kuchyňu. Základom omáčky je nevyhnutne kukuričný škrob a príchuť následne pochádza zo šafránu, koriandra a chilli. Práve tieto sú troma základnými koreninami v japonskom kulinárstve. V jedle som cítil veľa koriandra a určite tiež veľa chilli. Menu bolo dosť pikantné.“
„Ichibanya by mohla v Indii fungovať ako japonská reštaurácia, nie reštaurácia so zameraním na kari.“
Spoločnosť otvorila svoju prvú reštauráciu na okraji mesta Nagoya v roku 1978. Prvá pobočka vo vnútrozemí amerického kontinentu bola otvorená v meste Torrance v Kalifornii iba pred siedmimi rokmi.
Nedá sa poprieť, že podobné reštaurácie ponúkajú nadšencom gurmánstva naozaj jedinečný zážitok. V Londýne sa v poslednej dobe okrem reštaurácie CoCo Ichibanya z Japonska objavila aj reštaurácia Din Tai Tai Fung z Taiwanu, pričom obe sú v súčasnosti veľmi kvalitnými a populárnymi ázijskými reštauráciami v tomto meste, navyše s ponukou za rozumnú cenu.
Viac informácií na získate na adrese: 7-18 Great Newport Street, Covent Garden, London, WC2H 7JE; +44-20-3904-5633; https://ichibanya.uk/
Súvisiace: Michelinová reštaurácia, kde večera stojí iba $1,50
Londýnska kulinárska scéna však prináša aj ďalšiu novinku. Uznávaný Clive Watson sa totiž 27. decembra chystá otvoriť svoju reštauráciu Provisioners v novom hoteli Dixon.
Medzi Watsonove predchádzajúce reštaurácie pritom patria ikonické podniky ako Riding House Cafe a Blixen.
Na čele kuchyne reštaurácie Provisioners bude v tomto prípade stáť svetový šéfkuchár Lerrico Messina, ktorý bude v podniku podávať celodenné menu s jedlami, akými sú napríklad knedličky culurgiones zo Sardínie v kombinácii s tvrdým syrom pecorino a zimnými hľuzovkami. Na jeho menu nájde aj osem hodín pečené jahňacie mäso v sendviči z cesnakového pečiva focaccia, ale aj slede s celozrnným horčičným maslom pripravené podľa tajného receptu a pečené kačacie prsia s kačacím pečeňovým parfait.

Hotel Dixon je moderným luxusným hotelom situovaným v budove, ktorá sa datuje do roku 1906 a predtým slúžila ako sídlo súdnej rady Tower Bridge Magistrates Court.
Viac informácií získate na adrese: 4 Queen Elizabeth Street, SE1 2LL; +44-20-3959-2900
Zdroj: Evening Standard