Organizácia World‘s 50 Best bude dbať na väčšiu inklúziu žien

Prestížna organizácia World’s 50 Best Restaurants každoročne zverejňuje rebríček najkvalitnejších stravovacích zariadení na svete. Najnovšie poradie svetových reštaurácií na rok 2018 bolo oznámené na ceremónií v španielskom meste Bilbao, avšak jedna reštaurácia na zozname chýbala. Vôbec sa tu totiž nevyskytla luxusná reštaurácia a vlajková loď Dominique Crennovej, ktorú táto organizácia iba pred niekoľkými rokmi vyhlásila za najlepšieho ženského šéfkuchára na planéte.

Zároveň je však potrebné poznamenať, že táto absencia na prestížnom rebríčku nebola až takým neočakávaným prekvapením. Najvyššie pozície rebríčka sa totiž v posledných rokoch podobajú na výhradne chlapčenský klub.

Hélène Pietriniová, riaditeľka kulinárskej organizácie, v otvorenom liste napísala: „Na tohtoročnom zozname najlepších reštaurácií na svete figurujú iba štyri podniky, na ktorých čele stojí žena. Jedná sa o reštaurácie Hiša Franko v Slovinsku, Arzak v Španielsku, Cosme v Spojených štátoch a Nahm v Thajsku.“ Pietriniová a jej tím uznávajú, že v prístupe hodnotiaceho výboru sa niečo musí zmeniť. Zároveň už aj navrhla spôsob, ktorým by bolo možné prispôsobiť zostavovanie rebríčka štandardom moderného sveta.

Avšak návrh riešenia, ktorý Pietriniová načrtla vo svojom liste, nie je prísľubom jednoducho pridávať na zoznam väčší počet reštaurácií, ktoré sú vlastnené ženami. Aspoň nie zatiaľ. Koniec koncov, ešte aj v súčasnosti sa stretávame s tým, že ženy často nedisponujú dostatočným finančným potenciálom a možnosťami potrebnými pre zakladanie prestížnych reštauračných zariadení, ktoré by v konečnom dôsledku boli schopné preraziť do najvyšších kategórií kulinárskeho sveta.

Pietriniová vo svojom liste napísala: „Prostredníctvom našej činnosti a zverejňovaných rebríčkov jednoducho odzrkadľujeme charakter gastronomického sveta v takej podobe, v akej sa reálne nachádza. Našou úlohou nie je zobrazovať ho tak, ako by sme si želali, aby vyzeral. Na druhej strane však môžeme podporiť budovanie prostredia, v ktorom by aj ženy mohli otvorene vyjadriť svoj odborný názor. Je potrebné zabezpečiť, aby boli aj šéfkuchárky dostatočne uznávané a oceňované, pričom by dokázali prilákať taký objem financovania a investícií ako ich kolegovia opačného pohlavia.“

Zdá sa, že bude nevyhnutné kriticky pristúpiť k obsadeniu hodnotiacej poroty, ktorá je zložená z 1 040 členov, a každý rok rozhoduje o znení aktuálneho zoznamu. Je síce pravdou, že v súčasnosti neexistuje mimoriadne množstvo luxusných reštaurácií riadených ženami, avšak napriek tomu je známych niekoľko veľmi kvalitných zariadení, ktoré sú pri zostavovaní rebríčka ignorované výhradne kvôli žene vo vedení – drvivú väčšinu poroty totiž tvoria muži, ktorí majú údajne tendenciu uprednostňovať podniky vedené mužmi.

Keď podobnému problému rasovej a rodovej zaujatosti čelila americká filmová akadémia v rámci udeľovania Oskarov, tiež sa snažila diverzifikovať zloženie svojej poroty. Organizácia World’s 50 Best sa v súčasnosti vydáva rovnakým smerom a zaumienila si reštrukturalizovať svoju porotu tak, aby sa v nej ženy a muži vyskytovali v rovnakom podiele. Organizácia sa okrem toho bude usilovať o rodovú rovnosť aj v rámci všetkých podujatí, ktoré organizuje v priebehu roka. Na programe budú aj diskusie venujúce sa tejto téme.

Nezmeneným však ostane titul udeľovaný najlepšej šéfkuchárke na svete. Crennová, ktorá bola jeho držiteľkou v roku 2016, vyjadrila voči tomuto konceptu otvorenú kritiku: „Toto ocenenie by nemalo existovať. Nikdy som nevnímala svoje varenie v akejkoľvek spojitosti s pohlavím a nemyslím si, že by sa so mnou malo zaobchádzať ako s nejakým zvláštnym prípadom iba preto, že som žena.“

Pietriniová sa však na túto vec pozerá iným spôsobom: „Najlepšia ženská šéfkuchárka na svete nie je ocenením, ktoré sa snaží robiť čiaru medzi kulinárskym umením mužov a žien a poukazovať na rozdiely medzi pohlaviami. Práve naopak, poskytuje príležitosť na oslavu úspešných žien, ako aj na otváranie diskusií spojených s dôležitými otázkami vo svete gurmánstva, vrátane zastúpenia pohlaví v kuchyni. Akonáhle sa nám podarí dopracovať k tomu, že v reštauračnom sektore vznikne rovnováha a rovnoprávnosť pohlaví, toto ocenenie budeme môcť označiť za zastaralé. Do tohto bodu sme však zatiaľ nedospeli – ako kulinársky priemysel, tak ani ľudská spoločnosť vo všeobecnosti.“

Zdroj: EaterLondon

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.