Rebríček 16 nových reštaurácií v Londýne pre aktuálny rok

Rok 2019 vyzerá pre londýnskych gurmánov mimoriadne sľubne. Šéfkuchári a majitelia reštaurácií zo Spojeného kráľovstva a celého sveta sa v nadchádzajúcom období chystajú otvárať nové a zaujímavé reštaurácie, ktoré budú svojim hosťom ponúkať jedinečné zážitky na vysokej úrovni moderného luxusu. Všetko sa to navyše bude diať aj napriek obavám z Brexitu.

Zoznámte sa s reštauráciami, na ktoré sa oplatí tešiť.

Bob Bob Cité

Interiér reštaurácie Bob Bob Ricard v centre Londýna.

Tento dlho očakávaný podnik situovaný vo finančnej štvrti hlavného mesta je mladším súrodencom zariadenia Bob Bob Ricard, ktoré je známe ako jedna z najatraktívnejších reštaurácií v Londýne. Originálny podnik sa nachádza v štvrti Soho v západnej časti mesta a každý stôl je umiestnený vo vlastnom boxe, pričom disponuje tlačidlom, pomocou ktorého môžete obsluhu požiadať o doplnenie núdzových zásob Vášho šampanského.

Nová reštaurácia sa bude nachádzať v komplexe Leadenhall Building (budova sa vďaka svojmu dizajnu preslávila ako „strúhadlo na syr“), a bude ponúkať cenovo dostupné menu vytvorené pod taktovkou šéfkuchára Erica Chavota. Ten v minulosti spravoval aj reštauráciu Capital, v rámci ktorej bol ocenený dvoma Michelinovými hviezdami. Leonid Shutov, majiteľ reštaurácie pôvodom z Ruska, potvrdil, že zaznamenal už tisícky žiadostí o rezerváciu stola v novom podniku. Jedná sa teda o skutočne dlhú čakaciu listinu.

Otvorenie reštaurácie bolo pôvodne naplánované už na január roku 2018. Za zmienku stojí skutočnosť, že reštaurácia Bob Bob Ricard sa preslávila kombináciami veľmi jednoduchých jedál s mimoriadne štýlovými ingredienciami, o čom svedčia napríklad makaróny s homárom.

Adresa: 122 Leadenhall Street, EC3V 4AB
Dátum otvorenia: 25. marca

Súvisiace: V Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia Európy

Adam Handling Chelsea

Adam Handling je škótskym šéfkuchárom, ktorý si vybudoval pozoruhodnú reputáciu vo východnom Londýne, kde servíroval moderné britské jedlá v reštaurácii Frog. Je odvážny a kreatívny a v niektorých ohľadoch bolo prekvapujúcou voľbou postaviť ho na čelo reštaurácie v luxusnom hoteli Belmond Cadogan. Ako šéfkuchár bude zodpovedný za všetko od raňajok cez popoludňajší čaj, až po izbovú službu. Jeho primárnym zameraním však bude vlajková reštaurácia.

Handling povedal: „V ponuke budeme mať šesť druhov predjedla, šesť hlavných chodov a šesť dezertov, ako aj samostatné degustačné menu. Okrem toho budeme podávať rôzne druhy burgundského vína a luxusné šampanské. Všetko to bude veľmi elegantné.“ Na čele samotnej kuchyne bude stáť šéfkuchár Adam Simmonds. Handling sa preslávil netradičnými dezertmi, akými sú napríklad syrové šišky, ale tiež exotickými kombináciami ako makrely s ustricami, jablkami a uhorkami.

Adresa: 75 Sloane Street, SW1X 9SG
Dátum otvorenia: 1. marca

Darby‘s

Írsky šéfkuchár Robin Gill sa preslávil reštauráciou Dairy, ktorá predstavuje nenápadne ambiciózny podnik v štvrti Clapham. Podobnú ambicióznosť však prezentuje v úplne novom svetle v reštaurácii Darby‘s, ktorá bude situovaná v novej budove oproti americkému veľvyslanectvu v štvrti Nine Elms. Tento nový podnik s ​​rozlohou 464 metrov štvorcových bude zahŕňať pekáreň, 360-stupňový bar a ustricový bar, ako aj celodennú reštauračnú časť s otvorenou kuchyňou. Reštaurácia Darby‘s bude okrem toho vybavená dramatickým visutým bazénom, ktorý bude prepájať podnik s vedľajšou budovou. Nebude tu chýbať ani živá hudba.

Gill povedal: „Inšpiráciu som v značnej miere čerpal z veľkých reštaurácií, akou je napríklad Balthazar a ďalšie podniky v New Yorku. Budeme ponúkať bohaté menu plné pokrmov, ktoré sa medzi stravníkmi tešia vysokej popularite. Rozhodli sme sa zamerať na kulinárske umenie zo starej školy, nie súčasné a módne kreácie.“ Názov reštaurácie pochádza z prezývky starého otca tohto uznávaného šéfkuchára. V rámci menu s veľkou pravdepodobnosťou nájdete špeciality ako hamburgery, steaky a homáre.

Adresa: 3 Viaduct Gardens Road, Embassy Gardens, SW11 7AY
Dátum otvorenia: Koniec marca

Soutine

Raňajky v reštaurácii Wolseley sú skutočným zážitkom.

Tento luxusný podnik bude situovaný v štvrti St. John‘s Wood a za jeho prevádzku budú zodpovední Chris Corbin a Jeremy King, ktorí sú tiež majiteľmi prestížnej reštaurácie Wolseley. Novej reštaurácii poskytol meno rusko-francúzsky maliar Chaim Soutin, pričom menu podniku bude vo veľkej miere zamerané na francúzsku kuchyňu.

King vysvetlil: „Pokiaľ ide o úlohu našej novej reštaurácie v rámci miestnej komunity, bude podobná podnikom Fischer‘s v štvrti Marylebone a reštaurácii Colbert na námestí Sloane Square. Zároveň však bude mať vlastnú jedinečnú identitu, pretože bola vytvorená špecificky pre túto lokalitu a túto komunitu. St. John‘s Wood má úžasné dedičstvo orientované na prvotriednych umelcov a práve táto skutočnosť bola katalyzátorom pri budovaní nového podniku.“ Dvojica reštauratérov je známa predovšetkým svojimi stredoeurópskymi jedlami, medzi ktorými má aj rezeň svoje čestné miesto.

Adresa: 60 St. John‘s Wood High Street, NW8 7SH
Dátum otvorenia: Apríl

Ďalšie očakávané reštaurácie

Šéfkuchár Nathan Outlaw koncom jari otvorí reštauráciu zameranú na jedlá z morských plodov, ktorú nájdete v hoteli Goring v štvrti Victoria. Outlaw už prevádzkuje dve reštaurácie s rovnakým zameraním v grófstve Cornwall, v rámci ktorých disponuje súhrnne až troma Michelinovými hviezdami. História hotela Goring siaha až do roku 1910 a je obľúbeným podnikom britskej kráľovskej rodiny.

Zákusky a pečivo v pekárni Dominique Ansel v Londýne.

Dominique Ansel sa považuje za vynálezcu a kráľa pečiva známeho ako „cronut“, ktoré predstavuje kombináciu croissantu a tradičnej šišky. Na tento rok má naplánované otvorenie svojej novej pekárne v londýnskej štvrti Covent Garden. Podrobnosti týkajúce sa tohto podniku sú však zatiaľ zahalené rúškom tajomstva a šéfkuchár pôvodom z Londýna sa dokonca nepodelil ani o jeho presnú adresu. Spustenie podniku do prevádzky je naplánované na neskorú jar.

Prepychový hotel Claridge‘s plánuje v blízkej budúcnosti otvoriť novú reštauráciu, ktorá nahradí podnik známy ako Fera, ktorý bol v priestoroch hotela zavretý k 31. decembru. Momentálne existujú intenzívne špekulácie o tom, že vedenie novej reštaurácie dorazí až z New Yorku, ale hotel tieto domnienky nepotvrdil a nemá v pláne zverejňovať ani ďalšie informácie.

Šéfkuchár André Garrett sa postavil do pozície výkonného šéfkuchára v londýnskom hoteli Corinthia a hotelovú reštauráciu Northall plánuje usmerniť na nový kurz. Menu podniku oživí širokým sortimentom rýb a morských plodov, a pokrmy budú výrazne inšpirované stredomorskou kuchyňou.

[OBR] Šéfkuchár James Lowe sa v reštaurácii Lyle‘s prezentuje jednoduchými a elegantnými jedlami. https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/igNcqlb_kK.8/v1/800x-1.jpg

Šéfkuchár James Lowe a jeho podnikateľský partner John Ogier stoja vo vedení elegantnej reštaurácie Lyle‘s a v súčasnosti si spoločne plánujú otvoriť nový vínny bar a pekáreň v štvrti Borough. Magazín Eater London uviedol, že by sa tak malo stať na prelome jari a leta tohto roku. O potenciálnom úspechu ohláseného podniku vypovedá najmä skutočnosť, že reštaurácia Lyle‘s sa umiestnila na 38. priečke v rebríčku 50 najlepších reštaurácií na svete. Lowe sa preslávil predovšetkým svojimi sezónnymi jedlami, v ktorých používa pomerne krátky zoznam ingrediencií. Medzi jeho favoritov patrí cvikla, chren a údené bravčové mäso Gloucester Old Spot.

Šéfkuchár Jason Atherton oznámil, že neďaleko svojej reštaurácie Pollen Street Social čoskoro otvorí nový podnik s názvom H.O.M.E., ktorý bude ponúkať 16 miest na sedenie. Hostia si do tejto reštaurácie budú kupovať lístky a budú mať k dispozícii vopred stanovené menu. Zatiaľ nepoznáme detaily ohľadom dátumu otvorenia. Atherton je ocenený Michelinovou hviezdou za reštauráciu Pollen Street Social, ktorá ponúka špeciality ako jedlá z králika, taliansku slaninu pancetta, na soli pečené reďkovky a estragón.

Španielsky šéfkuchár Quique Dacosta je ocenený troma Michelinovými hviezdami za svoju vlajkovú reštauráciu v meste Alicante vo svojej domovine a v nadchádzajúcich mesiacoch má v úmysle otvoriť novú reštauráciu v štvrti Fitzrovia v centre Londýna. Podrobnosti tohto projektu budú pravdepodobne zverejnené v najbližších týždňoch, no už v súčasnosti je známe, že menu nového podniku bude vo veľkej miere zamerané na jedlá z ryže a španielsku kuchyňu. Dacosta je známy svojím moderným štýlom varenia a využívaním lokálnych ingrediencií.

Súvisiace: Svetový šéfkuchár Alain Ducasse otvára plávajúcu reštauráciu na Seine

Skupina D&D London, ktorá okrem iných podnikov spravuje populárnu reštauráciu Sartoria, v priebehu jari 2019 plánuje otvoriť ďalšiu reštauráciu s rozlohou 860 metrov štvorcových. Tá sa bude nachádzať na 14. poschodí novej budovy na adrese 120 Fenchurch Street, hneď vedľa komplexu Leadenhall.

Steak za 100 dolárov v reštaurácii Nusr-Et v New Yourku.

Šéfkuchár z Instagramu, známy ako Salt Bae, plánuje v Spojenom kráľovstve otvoriť pobočku svojho steakhouse Nusr-Et. Podnik bude situovaný v štvrti Park Tower Knightsbridge a jeho otvorenia sa dočkáme v druhej polovicu tohto roka. Zatiaľ neprenikli na verejnosť žiadne ďalšie podrobnosti. Tento turecký šéfkuchár sa preslávil vďaka svojej teatrálnosti, ktorou pristupuje k soleniu mäsa priamo pred zrakmi svojich zákazníkov a internetu. Nusr-Et má na Instagrame v súčasnosti viac než 19,9 miliónov nasledovateľov.

Hotel Stratford v londýnskej oblasti Queen Elizabeth Park sa v apríli stane domovom novej reštaurácie Allegra. Šéfkuchár Patrick Powell, ktorý predtým pôsobil v reštaurácii Chiltern Firehouse, bude na siedmom poschodí tohto hotela servírovať svojim hosťom moderné európske menu. Reštaurácia bude disponovať priamym prístupom na visutú záhradu nad ulicami mestami.

Šéfkuchár Jackson Boxer z reštaurácie St. Leonards v prvej polovici tohto roka plánuje otvoriť reštauráciu Orasay v štvrti Notting Hill, na ktorej čelo sa postaví talentovaný šéfkuchár Andrew Clarke. Reštaurácia s kapacitou 50 miest bude situovaná na ulici Kensington Park Road a jej ponuke budú dominovať jedlá z morských plodov. Boxer a Clarke sa preslávili prípravou pokrmov nad otvoreným ohňom.

29. januára sme sa dočkali aj otvorenia vegánskej reštaurácie s názvom SpiceBox v londýnskej štvrti Walthamstow. Tento podnik v minulosti servíroval pouličné jedlo, avšak po opätovnom uvedení do prevádzky budú na menu figurovať špeciality ako jalfrezi z východoindického chlebovníka či pilau z troch druhov ryže.

Zdroj: NYtimes, Bloomberg

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.