Práca popredných londýnskych komorníkov sa v poslednom období stala omnoho náročnejšou. Londýn ešte pred niekoľkými rokmi nebol žiadnou kulinárskou destináciou. V hlavnom meste Veľkej Británie sa síce nachádzalo zopár prestížnych reštaurácií, ale najlepšou voľbou bolo stravovanie v hoteloch, ktoré ponúkali štýlovú francúzsku kuchyňu.
Situácia sa však zmenila o 180 stupňov. Najlepšie tomu rozumejú hoteloví komorníci, od ktorých sa dnes vyžaduje, aby budovali vzťahy s reštauráciami po celom Londýne. Je zrejmé, že Londýn sa odvrátil od tradície a začína stavať na novátorskom prístupe.
Toru Machida opustil v roku 1995 svoje rodné Japonsko a prisťahoval sa do Londýna. Dnes je hlavným komorníkom luxusného hotela Savoy. Vraví: „Ako vrchný komorník ste pred 20 rokmi museli poznať prevádzkovateľov asi desiatich londýnskych reštaurácií. Dnes to nie je desať, ale sto.“
Kým nové reštaurácie v Londýne vznikajú závratným tempom, niekoľko starých obľúbencov sa z trhu úplne vytratilo. Patrí medzi nich napríklad reštaurácia Vineet Bhatia, ktorá bola ikonou mestskej štvrte Chelsea po celých 13 rokov. V priebehu minulého mesiaca však natrvalo zatvorila svoje dvere. Reštaurácie ako Kitty Fisher’s v štvrti Mayfair sa ešte stále tešia relatívne vysokej návštevnosti. Všetky tradičné podniky si však uvedomujú, že chute zákazníkov sa postupne menia a na scéne sa objavujú noví hráči, ktorí sú schopní uspokojiť špecifické požiadavky moderných gurmánov.
Ktoré reštaurácie sú v súčasnosti najžiadanejšie? Túto otázku sme položili komorníkom zo štyroch najprestížnejších hotelov v Londýne. Vopred sa však pripravte na to, že obzvlášť veľký problém s rezerváciou stola budete mať v reštaurácii Araki. Táto japonská reštaurácia získala minulý mesiac svoju tretiu Michelinovú hviezdu. Ponúka iba deväť miest na sedenie a s rezerváciou Vám nebudú vedieť pomôcť ani komorníci s najväčšou sieťou kontaktov.
Novikov

Podnik Novikov je situovaný v poprednej štvrti Mayfair a spravujú ho ruskí majitelia. Je populárny predovšetkým medzi bohatými a úspešnými osobnosťami. Zahŕňa dve reštaurácie (ázijskú a taliansku) a klub v podzemí. Nachádza sa v blízkosti hotela Ritz. To vysvetľuje, prečo sa Michael de Cozar, vrchný komorník hotela, tak často snaží získať rezerváciu ich stola. Vraví, že reštaurácia Novikov je populárnou najmä medzi hosťami zo Stredného Východu. A dokonca, ani preňho nie je jednoduché rezervovať stôl v ázijskej sekcii, počas vyťaženej piatkovej či sobotňajšej noci.
Súvisiace: 17 najzaujímavejších reštaurácií sveta, ktoré sú aktuálnym hitom
Gordon Ramsay

Vlajková reštaurácia najznámejšieho televízneho kuchára sa nachádza v mestskej časti Chelsea a teší sa obľube zo strany milovníkov jedla aj lovcov celebrít. Obzvlášť populárnou je medzi návštevníkmi z Ázie. Pýši sa troma Michelinovými hviezdami, za ktoré vďačí vynikajúcemu jedlu. Machida z hotela Savoy vraví: „Je miestom, kde sa rezervácia zháňa snáď najťažšie v celom Londýne.“ To je pekná vizitka reštaurácie, ktorá funguje už od roku 1998. Vzhľadom na londýnske štandardy je pomerne drahá, ale hostia z predraženého Paríža považujú menu v hodnote 65 libier za výhodnú ponuku.
Zuma

Táto moderná japonská reštaurácia v štvrti Knightsbridge nedávno oslávila svoje 15. výročie. To je relatívne úctyhodný výkon v priemysle, v ktorom sa životnosť podnikov počíta na psie roky. Úspech tejto reštaurácie je však skutočne zaslúžený. Jedlo je tu vynikajúce a interiér prvotriedne zariadený. Značka Zuma má v súčasnosti pobočky už v desiatich mestách po celej planéte. De Cozar, 44-ročný veterán z hotela Ritz, tvrdí, že je tu obzvlášť náročné rezervovať stôl pre klientov zo Stredného Východu. Často totiž požadujú stoly pre veľké skupiny a večerajú oveľa neskôr ako typickí Londýnčania. Vraví: „Zuma je stále plná.“
Chiltern Firehouse

Táto reštaurácia sa nachádza v štvrti Marylebone a jej majiteľom je americký hotelier Andre Balazs. Po prvýkrát bola sprístupnená v roku 2014 a v tom čase bolo takmer nemožné dostať sa do nej. Bola preplnená celebritami a do dnešného dňa je lákadlom pre všetkých prominentných návštevníkov Londýna. V súčasnosti je však už o niečo ľahšie rezervovať si tu stôl. Hugo Campbell-Davys, zakladateľ online komorníckej služby Urbanologie, vraví: „Ponúka príjemné prostredie a po nociach tu vládne veselá atmosféra.“ Ponuka jedál tejto reštaurácie je tiež na vysokej úrovni, no napriek tomu tu nájdete aj tradičné pokrmy ako napríklad šalát Cézar. Skutočnou atrakciou je však záhradný bar s názvom Laddershed Club. Francois-Xavier Girotto, komorník hotela Mandarin Oriental, tvrdí, že tento podnik sa stal modernou klasikou: „Počas piatkových a sobotňajších večerov je vždy náročné získať v ňom rezerváciu.“
Sexy Fish

Reštaurácia Sexy Fish v londýnskej štvrti Mayfair osloví návštevníkov jagavou luxusnou výzdobou. Je plná extravagantných a farebných interiérových prvkov. Upúta Vás svojimi mramorovými podlahami, tmavými dubovými obkladmi na stenách, antickými stĺpmi, honosnými zrkadlami a koženým čalúnením malinovej farby. Atmosféru dotvárajú maľby slávnych umelcov, medzi ktorých patrí napríklad Damien Hirst. Severnej stene reštaurácie dominuje obrovská mozaika krokodíla. Reštaurácia Sexy Fish bola otvorená v októbri roku 2015. Vyhadzovači by Vás vtedy nepustili bez rezervácie ani do vstupnej haly. Srdcom tohto podniku nikdy nebolo jedlo, ktoré však ponúka kvalitnú kombináciu ázijských pokrmov. De Cozar tvrdí, že v dnešnej dobe je už o niečo jednoduchšie rezervovať si tu stôl.
Dinner by Heston Blumenthal

Táto reštaurácia bola otvorená v roku 2011 a odvtedy nestratila ani štipku svojho šarmu. Jedlo je tu jednoducho kráľovsky dobré. Heston Blumenthal je jedným z najuznávanejších šéfkuchárov na svete. Jeho reštaurácia je ocenená dvoma Michelinovými hviezdami a cena bežného obeda tu začína na úrovni 45 libier. Reštaurácia sa nachádza v hoteli Mandarin Oriental. Harry Deasy, komorník v hoteli Dorchester, tvrdí, že Dinner by Heston Blumenthal je bezkonkurenčne najvyhľadávanejšou hotelovou reštauráciou v Londýne.
The Ivy

Reštaurácia The Ivy je skutočným veteránom medzi londýnskymi podnikmi. V tomto roku oslavuje svoje 100. výročie. Aj po toľkých rokoch je vyhľadávanou destináciou celebrít a iných prestížnych hostí. Majiteľom tejto značky je Richard Caring a pôvodná reštaurácia na ulici West Street v štvrti Covent Garden je výborným miestom na luxusnú večeru. Podnik je relatívne cenovo dostupný, obsluha je priateľská, jedlo a vína sú na vysokej úrovni. Deasy tvrdí, že aj pobočka reštaurácie v oblasti Chelsea Garden sa stáva vysoko vyhľadávanou a plnohodnotnou kulinárskou destináciou.
The Ledbury

Reštauráciu The Ledbury, ktorá je ocenená dvoma Michelinovými hviezdami, nájdete v štvrti Notting Hill. Jej otvorenie v roku 2015 prebehlo bez nadmerných ovácií. Interiér je zariadený v béžových farbách a šéfkuchár Brett Graham je skromným mužom. Svoju vlastnú kuchyňu preferuje pred televíznym štúdiom. Zvesti o kvalite jeho kulinárskeho umenia sa šíria ústnym podaním. Reštaurácia The Ledbury patrí z gurmánskeho hľadiska medzi štyri či päť najlepších podnikov v Londýne. Rezervovať si tu stôl bude pomerne náročné.
Súvisiace: 10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta
Park Chinois

Táto nádherná čínska reštaurácia s barom ponúka skutočne luxusné prostredie. Bola otvorená v roku 2015 a jej uvedenie do prevádzky stálo majiteľov 40 miliónov libier (53 miliónov dolárov). Interiérový dizajn, osvetlenie, materiály a uniformy personálu vypovedajú o prvotriednom štýle. Prirodzene, večera Vás tu vyjde draho. Aj jedlo sa však vyznačuje najvyššou kvalitou. Ak sa posnažíte, dvoj-chodový obed si tu môžete vychutnať už za 26 britských libier. Klienti hotelov Dorchester a Ritz však radi navštevujú toto zariadenie neskoro večer. Je ťažké prideliť cenovku sofistikovanosti a luxusu, ale cena večere a drinkov v reštaurácii Park Chinois hovorí za seba.
Zdroj: Food Republic, The Telegraph