S týmito 5 luxusnými ingredienciami sa budeme stretávať omnoho častejšie

Zvykli sme si na to, že módny priemysel nám v pravidelných intervaloch diktuje, aký štýl a strih džínsov je práve „in“ – od zvonových až po obtiahnuté. Rovnakým spôsobom sa však vyvíja aj svet gurmánstva. Pred desaťročím sme sotva poznali pojmy ako quinoa či moringa, no v súčasnosti sú už také všadeprítomné, že začínajú byť takmer nudné.

Snažili sme sa preto zistiť, ktoré netradičné ingrediencie budú dominovať svetovej kulinárskej scéne v nadchádzajúcom období. Porozprávali sme sa s naslovovzatými odborníkmi a naozaj sme odhalili niekoľko zaujímavých prísad, s ktorými sa budeme v priebehu roka 2019 stretávať omnoho častejšie.

Japonský mliečny chlieb

Jedná sa o neuveriteľne ľahký, nadýchaný a sladký chlieb, ktorý si aktuálne nachádza miesto v luxusných reštauráciách ako gurmánska alternatíva tradičného bieleho pečiva. Môžete si byť istý, že keď na menu vychytenej reštaurácie nájdete kuracie špeciality alebo grilované dobroty, ku ktorým sa ako príloha podáva pečivo, na stole sa Vám tiež objaví lahodný mliečny chlieb v japonskom štýle. Josh Habiger, šéfkuchár v reštaurácii Bastion v meste Nashville, vysvetlil: „Ide o skutočne fantastickú a dekadentnú verziu klasického sladkého chlebíka.“

Garum

Táto jedinečná rybacia omáčka pochádza ešte z čias rímskej ríše. Tradične sa vyrába fermentáciou rýb, pričom vzniká omáčka bohatá na chuť umami, ktorá je obvykle ideálnym doplnkom korenistých jedál. Erik Anderson, šéfkuchár reštaurácie Coi v San Franciscu, vyhlásil: „Bože, všetci majú garum! Vlastne to hovorím iba preto, lebo my máme garum. A je to delikatesa.“

Uni

Gonády (pohlavné žľazy) morského ježka sú maslovou pochúťkou z hlbín mora a jednoznačne dodajú bohatú chuť každému pokrmu. Domáca produkcia a spotreba tejto ingrediencie v súčasnosti stúpa rapídnym tempom. Ian Purkayastha, zakladateľ dodávateľskej spoločnosti Regalis Foods v New Yorku, uviedol: „Naše predaje uni medziročne narástli až o 40%. Dokonale sa hodí na cestoviny, do omáčok, na pečené mäso a v kombinácii s mnohými ďalšími jedlami. Jednoznačne ide o ingredienciu, ktorá zažíva boom.“

Súvisiace: V tejto reštaurácii nie je chrobák v jedle nehodou

Akamutsu

Zdokonalené metódy prepravy potravín umožnili šéfkuchárom po celom svete servírovať akamutsu, teda morského ostrieža, ako surového, tak aj duseného, či tradičným spôsobom smaženého na panvici. Akamutsu tiež predstavuje mastnú a jemnú alternatívu vhodnú pre sushi menu, kde dokáže vhodne nahradiť nadmerne loveného tuniaka modroplutvého. Manabu „Hori“ Horiuchi, šéfkuchár reštaurácie Kata Robata v Houstone, povedal: „Nazývam to tuniakom bielych rýb a určite si myslím, že ho čoraz častejšie budeme stretávať na ponukách sushi reštaurácií po celej krajine.“

Morské riasy

Na menu luxusných reštaurácií po celom svete si v poslednej dobe našli miesto aj rôznorodé druhy morských rias – od wakame, cez kombu až po nori – pričom dodávajú chuť umami jedlám naprieč viacerým kuchyňami. Práve riasy sú však dobrou pripomienkou skutočnosti, že ingrediencie, ktoré chuťové poháriky Západu považujú za novinku, sú v skutočnosti známe už veľmi dlho. Louis Tikaram, šéfkuchár reštaurácie EP & LP v Los Angeles, povedal: „Používame riasu nama z Fidži, ktorá v každom súste skrýva úžasné slané príchute mora. Pri varení ju používam celý svoj život, v podstate od momentu, keď mi ju v detstve predstavila moja babička.“

Zdroj: Yahoo, Thrillist

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.