
Obyvatelia mesta Sonoma dobre vedia, že niektoré z najlepších reštaurácií v ich okrese sú v skutočnosti vinárstvami. So záhradami s rozlohou približne 1,6 hektára, o ktoré sa pravidelne a dôsledne stará výnimočný záhradník Tucker Taylor (alias „Farmár T“), a šéfkuchárským tímom vinárstva Kendall-Jackson (ktorý pozostáva z kuchárov Justina Wanglera a Traceyho Sheposa Cenamiho), dokáže totižto vinárstvo pozberať všetky druhy ezoterickej zeleniny, listovej zeleniny a byliniek už v priebehu rána a následne ich zapracovať do výnimočne chutných jedál pre následné ochutnávky spojené s degustáciou vína ešte pred tým, než prídu prví hostia.
Túto sezónu sa pritom vôbec po prvý krát na stoloch exkluzívneho vinárstva objavili aj tzv. čierne Périgot hľuzovky, ktoré sú pomenované podľa oblasti ich zberu. Podávali sa rozdrobené na teplých tzv. fingerling zemiakoch aj so špenátovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou a roztápajúcim sa syrom. Tento pokrm bol podávaný s vínom Sauvignon Black, ktoré sa k nemu dokonale hodí. Druhou možnosťou bolo vínovočervené rizoto s parmezánovou penou, ku ktorému bolo podávané víno Jackson Estate’s Pinot Noir ročník 2014 z oblasti Anderson Valley. Najlepšou a zároveň najzaujímavejšou časťou celej ochutnávky bol však fakt, že tieto hľuzovky v skutočnosti nepochádzajú z Francúzska. Ide o podomácky vypestované huby, ktoré precestujú iba o niečo väčšiu vzdialenosť ako aj ostatné výrobky vinárstva Kendall-Jackson.
Rovnako ako vo Francúzsku a Taliansku, aj v Sonome je lokalita farmy na pestovanie hľuzoviek prísne utajenou informáciou. V tomto prípade však poznáme aspoň niekoľko detailov ohľadom jej charakteru. Je možné tvrdiť, že sonomský vinárenský sad hľuzoviek s rozlohou 1,6 hektára, zasadený ešte v roku 2011, predstavoval víziu Jessa Jacksona. Bol to tak pritom tento sad, ktorý stál na začiatku rodiaceho sa a neustále sa rozrastajúceho odvetvia pestovania hľuzoviek v Amerike. V súčasnosti tak nie je ojedinelým javom, že pestovatelia v čoraz väčšej miere nakupujú sadenice lieskových orechov a niekoľkých dubov, ktoré vinárstvo Kendall-Jackson naočkovalo čiernymi hľuzovkami.
Súvisiace: 14 najdrahších vegetariánskych ingrediencií na svete
Na rozdiel od tohto úspešného vinárstva však vinárstvo Angerer ešte stále čaká na to, aby aj jeho vlastná snaha priniesla akékoľvek ovocie. Človek totižto v prípade pestovania hľuzoviek môže robiť skutočne čokoľvek aby mal úspech. Môže sa poctivo a dôkladne starať o to, aby mala jeho pôda to správne pH. Dokonca sa môže ocitnúť už aj v situácii, kedy je možné voľným okom zazrieť podhubie tejto vzácnej suroviny, no aj napriek tomu ešte neexistuje žiadna záruka toho, že z nej vyrašia zrelé hľuzovky. Ako vinárstvo Angerer uviedlo: „Bohužiaľ ešte nikto neprišiel na to, čo spúšťa proces rodenia plodov.“
Preto mnohí pestovatelia stále iba čakajú na plody svojej práce a medzičasom si zaobstarávajú a trénujú tzv. „hľuzovkových“ psov, ktorých predstavuje nádherné plemeno Lagotto Romagnolo ( v našich podmienkach známe ako plemeno „Taliansky vodný pes“ ). Táto rasa má totižto perfektne vyvinutý čuch, vďaka čomu dokáže omnoho rýchlejšie objaviť prenikavé hľuzovky.
V okrese Sonoma pôsobí v súčasnosti celkovo až desať pestovateľov tejto suroviny, no celkové množstvo zasadených hľuzoviek sa dá len ťažko odhadnúť. Vypestovať sa ich totižto snaží každý, nakoľko ich cena sa pohybuje vo výške viac ako 730 eur za približne pol kilogramu.

Úroda z farmy Kendall-Jackson v priebehu posledných rokov konštantne narastá, o čom svedčí aj fakt, že len za minulý rok dokázala zozbierať až takmer 16 kilogramov hľuzoviek.
Zakomponovanie luxusných surovín do ochutnáviek jedál a vín značky Jackson Family (ktoré zahŕňajú vína ako napríklad Vérité, Cardinale a Lokoya) je jednoznačne vynikajúcim nápadom. Samotná ochutnávka pritom prebieha podľa zaužívaných zvyklostí. Po príprave jedla vám tak šéfkuchár osobne predstaví každý pokrm a vysvetlí jeho prípravu, pričom naň následne rozdrobí niečo málo zo vzácneho čierneho zlata.
Zdroj: Yahoo, ABC