Trendy v stravovaní pre aktuálny rok – jedzte ako kráľovná

Kráľovná Alžbeta II.

Ďalšia časť roka 2021 sa bude niesť v znamení luxusného stravovania. Pozrite si s nami kulinárske trendy, ktoré definujú tento rok:

Súkromné stolovanie

Pokiaľ nežijete na Severnom póle, určite ste niekedy uprostred roka 2020 zachytili nový trend v stravovaní, ktorým je „private fine dining“. Tento termín v podstate znamená, že si do svojho domu pozvete kuchára alebo aj zvyšný personál, ktorí pre vás pripravia večeru vo vašej kuchyni.

Šéfkuchár Rajveer Rastogi, z kvalitnej reštaurácie v indickom meste Bombaj potvrdzuje, že tento trend naďalej pretrváva. “Keďže stále viac ľudí chce zachovať spoločenský odstup, no zároveň si chcú dopriať kulinársky zážitok zo stolovania, v roku 2021 bude čoraz viac ľudí pozývať do svojich domovov šéfkuchárov z reštaurácií. Okrem toho pribudne viac jedálnych lístkov vyrobených podľa prianí zákazníka.”

Extravagantné svadobné torty

Svadobné torty budú ešte extravagantnejšie a pompéznejšie, zdobené diamantmi a zlatom. Cukrár, Rene Ronald z reštaurácie Goa, poukazuje na posun v preferenciách. “Mnoho ľudí sa pozastavilo nad tým, keď Kim Kardashian oslavovala svoje 30-te narodeniny diamantovou tortou s lízatkami, no toto bude v tomto roku medzi bohatými bežné. Torty, ktoré ladia so svadobnými šatami sú vo väčších mestách už dnes veľmi obľúbené. V roku 2019 bola najdrahšou tortou tá od dubajskej cukrárky Debbie Wingham, ktorá bola zdobená perlami a kvetmi, a mala hodnotu 1 milión dolárov. Teraz sa o prelomenie tohto rekordu snažia indickí cukrári.”

Drahé taniere a misy

Ak by nestačilo, že budete jesť diamanty a zlato, môžete si ich naservírovať do zlatých tanierov a slonovinových riadov. Zlaté riady s perlami sa v tomto roku budú častejšie objavovať v bohatých domácnostiach a luxusných reštauráciách. Doteraz boli obľúbenými strieborné riady, no podľa reštauratéra a zakladateľa luxusnej značky orientujúcej sa na jedálenské potreby a sady, Rajeeva Sanyala, je stále viac ľudí ochotných zaplatiť viac a investovať do riadu z drahších kovov a drahokamov. „ Od začiatku roku 2021 vzrástol náš predaj zlatých pohárov na víno a zlatých zdobených tanierov o 36 % .”

Jesť ako králi

MANCHESTER – OCTOBER 15: Queen Elizabeth II takes a tea break with hospital staff during her visit to Manchester Royal Infirmary on October 15, 1999. (Photo by Anwar Hussein/Getty Images)

Lockdown zvýšil sledovanosť seriálu Koruna, ktorý mnohých inšpiroval nielen v obliekaní, ale aj v spôsobe stolovania. Čoraz viac ľudí chce preto stolovať ako kráľovná. Šéfkuchár Alfred Braco z päťhviezdičkového hotela z Bengaluru s tým má osobnú skúsenosť. “ Potom, ako sme znovu otvorili, viac ľudí si začalo objednávať galský steak, fillet steak, hríbovú omáčku s whisky, ktoré sú obľúbenými jedlami kráľovnej. No v obľube sú aj obľúbený losos princa Filipa, hríbové rizoto princa Charlesa alebo Acai misa Meghan Markle.”

Exotické a drahé ovocie a zelenina

V tomto roku zároveň budú veľmi žiadanými exotické ovocie a zelenina, ako napríklad japonské jablká sekai-ichi, citrus dekopon a ananás zo záhrady Heligan v anglickom grófstve Cornwall. Toto exotické ovocie si dlhé roky vychutnávali len obyvatelia krajiny, v ktorej bolo vypestované. No podľa slov odborníka na jedlá, Gaurav Raheja, ich dnes chcú vyskúšať aj ľudia z iných krajín, zaujímajúci sa o zdravé potraviny. „ Mnoho luxusných reštaurácií ich v tomto roku preto pridá do svojích jedálnych lístkov.”

Zdroj: TimesofIndia

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.