Unikátne morské tvory, ktoré sa objavili počas znovuotvorenia reštaurácie Noma

Dánska reštaurácia Noma bola v minulosti vyhlásená za najlepšiu reštauráciu na svete. Prešiel však viac než rok odvtedy, čo bola zavretá z dôvodu rekonštrukcie. Znovuotvorenie reštaurácie v novej lokalite sa síce omeškalo v dôsledku odkrytia archeologického nálezu z čias rímskej ríše, no 15. februára uzrela svetlo sveta zmodernizovaná reštaurácia s názvom Noma 2.0. Je však veľmi pravdepodobné, že sa Vám tak skoro nepodarí naobedovať sa s majiteľom reštaurácie Reném Redzepim a jeho tímom, pretože všetky stoly podniku sú plne rezervované na obdobie niekoľkých nasledujúcich mesiacov. Môžete sa však zúčastniť diania v kodanskej reštaurácii aspoň prostredníctvom sociálnej siete Instagram, kde uznávaný šéfkuchár predstavil niekoľko nezvyčajných ingrediencií, ktorými oslávil znovuotvorenie svojho zariadenia.

Zrenovovaná reštaurácia Noma 2.0 je situovaná na predmestí Kodane a nová budova spolu s mestskou farmou nie je jedinou inováciou, ktorú so sebou priniesla. Podnik v minulosti vykonával mierne zmeny svojho menu v súlade s meniacimi sa ročnými obdobiami. Po znovuotvorení však plánuje absolútne meniť svoju ponuku s pravidelnosťou niekoľkých mesiacov. V priebehu leta sa bude zameriavať na vegetariánsku a vegánsku kuchyňu, jeseň bude patriť divine a ingredienciám pochádzajúcim z okolitých lesov. Menu sa bezprostredne po otvorení reštaurácie upriami na severské druhy rýb, keďže zima je ideálnym obdobím na ich lov.

Redzepiho tím sa vydal skúmať hĺbky Severného mora, kde hľadal inšpiráciu pre najnovšie pripravované špeciality svojej reštaurácie. Šéfkuchárov profil na Instagrame tak zaplnilo niekoľko podivných morských stvorení. Prirodzene, objavili sa tu aj tradičnejšie dary mora, medzi ktoré sa zaradila napríklad chobotnica s glazúrou z cviklovej šťavy. Živočíchy na niektorých fotografiách však pripomínali hrôzy z najhorších nočných môr. Zastávame názor, že Redzepi spraví najlepšie, ak ich čo najskôr usmaží a naservíruje na luxusnom podnose. Prezrite si niektoré z najzaujímavejších príspevkov slávneho šéfkuchára.

Čerstvá mušľa Britvovka atlantská.

 

Čerstvá ryba z rodu Hranáč (prirodzená farba).

 

Hranáč z iného uhla.

 

Holotúria – takzvaná morská uhorka.

 

120-gramová ustrica.

 

Chobotnica s glazúrou z cviklovej šťavy.

 

Zdroj: Reuters, WSJ

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.