Keď uvažujete o medzinárodných gurmánskych destináciách, Bilbao s najväčšou pravdepodobnosťou nie je medzi prvými možnosťami, ktoré Vám napadnú.
Najväčšie mesto Baskicka sa aj turistickou destináciou v skutočnosti stalo iba v priebehu posledných dvadsiatich rokov. Pred otvorením slávneho Guggenheimovho múzea v roku 1997 mnohí považovali Bilbao iba za obyčajné letisko, kde boli nútení prestupovať na ceste do vytúženého San Sebastianu.
Bilbao však disponuje svojim vlastným šarmom. Jeho jedinečnosť sa skrýva vo všetkom, od chodníkov a barov na brehu rieky Nervión, cez parky, námestia a promenády až po unikátne reštaurácie ukryté v prírode, ktorá sa prediera takmer do centra mesta. Postačujúcim dôvodom na návštevu Bilbaa je prirodzene samotné Guggenheimovo múzeum, ale toto mesto Vám toho môže ponúknuť omnoho viac – a jedlo je nepochybne jednou z hlavných atrakcií.
Baskicko je autonómne spoločenstvo na severe Španielska, ktoré sa pýši dlhou a bohatou kulinárskou históriou. Bilbao sa v poslednej dobe stalo domovom zvýšeného počtu reštaurácií, ktoré túto históriu oslavujú tým najlepším spôsobom. Prejdite sa po niektorej z hlavných ulíc Bilbaa a náhodne si zvoľte jeden z podnikov – s najväčšou pravdepodobnosťou sa Vám tam podarí ochutnať tradičnú miestnu pochúťku pintxos a výber z lokálnych vín, ktorých cena popiera ich vysokú kvalitu.
Oslovili sme niekoľkých popredných šéfkuchárov, aby nám prezradili svoje odporúčania na najlepšie reštaurácie v meste – ako v rámci uvoľnených barov, tak aj v oblasti luxusných podnikov na úrovni.
Počas pobytu v Bilbau by ste mali venovať pozornosť nasledujúcim reštauráciám:
Asador Etxebarri

Ak sa rozhodnete v Baskicku navštíviť iba jedinú reštauráciu, určite by ňou mala byť Asador Etxebarri – a to aj napriek tomu, že za ňou budete musieť cestovať. Tento podnik sa totiž nachádza až hodinu cesty autom od Bilbaa, situovaný v nádhernej prírode a krčiaci sa pod majestátnymi horami. Šéfkuchár Victor Arguinzoniz vyrastal v miestnej farmárskej komunite Atxondo a v reštaurácii podáva dokonale pripravené mäso, ryby a zeleninu, ktoré griluje nad dreveným uhlím s minimom nadbytočných procedúr. Degustačné menu zahŕňa približne 15 chodov, pričom dominantou každého pokrmu sú jedinečné ingrediencie. Samotné jedlá sú však často veľmi jednoduché – na menu nájdete praženicu s hubami alebo pečený kus hovädzieho mäsa. Jedným z veľkých fanúšikov tohto podniku je šéfkuchár Virgilio Martinez z reštaurácie Central v Lime, ktorá je v súčasnosti šiestou najlepšou reštauráciou na svete. Reštauráciu Asador Etxebarri rovnako pochválil aj šéfkuchár Enrique Valenti z reštaurácie Marea Alta v Barcelone.
Adresa: San Juan Plaza, 1, 48291 Atxondo; +34 946 58 30 42.
Zdroj: Asador Etxebarri
Súvisiace: Šéfkuchári z Barcelony stvorili z obyčajných sardel úžasné kreácie
Kate Zaharra

Táto reštaurácia sa nachádza v priestoroch kamennej budovy, ktorá sa na Bilbao pozerá z vysokého kopca. Prvotným lákadlom pre Vás bude úžasný výhľad, ale výborná ponuka jedla a vína Vám nedovolí odísť naprázdno. Reštaurácia síce na prvý pohľad pripomína pascu na turistov, pričom menu je vytlačené aj v anglickom jazyku, ale majstrovsky zvládnutá chuť pokrmov Vás nakoniec presvedčí o skutočnej hodnote tohto podniku. Aj v tomto prípade sa Vám však potvrdí, že baskické jedlo je kombináciou jednoduchosti a úžasných príchutí. Špeciality reštaurácie Kate Zaharra zahŕňajú napríklad hríby smrekové, nakladané v olejovom oleji, či vyprážané alebo grilované ančovičky. V priestoroch reštaurácie sa nachádza izolovaná vínna pivnica, kde si môžete vychutnať prvotriedne víno a ľahšie miestne pochúťky. Tento podnik vrelo odporúča šéfkuchár Ignacio Echapresto z reštaurácie Venta Moncalvillo v španielskom meste Daroca la Rioja.
Adresa: Zabalbide Kalea, 221, 48015; +34 944 46 13 47.
Webstránka: Kate Zaharra
Restaurante Markina

Veľmi ľahko môže dôjsť k tomu, že okolo tejto, na prvý pohľad nenápadnej reštaurácie, jednoducho prejdete bez povšimnutia. Za barom tu totiž obvykle stoja ľudia hľadiaci na televíznu obrazovku so športovým kanálom, ceny sú prekvapivo nízke a v celom podniku vládne klamlivo ležérna atmosféra. Reštaurácia Markina sa špecializuje na populárnu miestnu špecialitu s názvom pintxos, ktorá sa ponáša na tapas, akurát s rozdielom, že jednotlivé časti sú prepichnuté špáradlom podobne ako pri jednohubkách. Restaurante Markina sa zároveň preslávila vysokou kvalitou lokálnych ingrediencií a mimoriadnou čerstvosťou svojich rýb. V ponuke tu nájdete napríklad celosvetovo vyhľadávanú luxusnú šunku Jamón Ibérico de Bellota, ančovičky s olivový olejom, ale aj takzvaný čierny puding či grilovanú rybu merlúzu európsku. Tento podnik vyzdvihol šéfkuchár Eneko Atxa z reštaurácie Azurmendi, ktorá sa pýši troma Michelinovými hviezdami. Atxa povedal, že Restaurante Markina je obľúbenou destináciou miestnych aj turistov už po dlhé roky.
Adresa: Calle de Henao 31, 48009, Bilbao; +34 944 232 540.
Webstránka: Restaurante Markina
Restaurante Mina

Je prekvapujúce, že táto reštaurácia je ocenená iba jednou Michelinovou hviezdou. Šéfkuchár Álvaro Garrido by si za svoje kulinárske umenie pravdepodobne zaslúžil aj väčšie uznanie – jeho kuchyňa je inovatívna a kvalitná, pričom mnohé zo svojich ingrediencií získava z miestnych trhov. Samotné priestory reštaurácie sa nachádzajú nad starou baňou a ponúkajú výhľad na rieku Nervión. Pokojne sa môžete usadiť k baru a sledovať väčšinou ženský personál kuchyne, ako pripravuje degustačné menu pre desať osôb v hodnote 85 eur. Takéto menu zahŕňa niekoľko vizuálne a chuťovo atraktívnych pokrmov, medzi ktoré patrí napríklad pasta s treščej pečene, chrumkavá treska, údená makrela druhu txitxarro, vyprážaný karfiol a cider. Medzi fanúšikov Restaurante Mina patrí troma Michelinovými hviezdami ocenený šéfkuchár David Muñoz z reštaurácie DiverXO v Madride a šéfkuchár Enrique Valenti z reštaurácie Marea Alta v Barcelone, ako aj šéfkuchár Ignacio Echapresto z reštaurácie Venta Moncalvillo v meste Daroca la Rioja.
Adresa: Martzana Kaia, s/n, 48003; +34 944 79 59 38.
Webstránka: Restaurante Mina
Nerua

Šéfkuchár Josean Alija sa stará o chod reštaurácie priamo v priestoroch Guggenheimovho múzea a svojím návštevníkom ponúka tradičné španielske jedlá, ktoré sa vo veľkej miere zameriavajú na jednu unikátnu ingredienciu. Miestna odroda hrášku guisantes lágrima sa napríklad dokonale dopĺňa s jednoduchou omáčkou z chobotnice, kým chrumkavé bravčové ušká tu môžete ochutnať so solenými bylinkami a cesnakom. Reštaurácia Nerua síce ponúka večerné menu za cenu 80 eur, ale ak Vám to rozpočet dovolí, odporúčame rozhodnúť sa pre 14-chodovú verziu tohto menu v hodnote 145 eur. Medzi kulinárskych majstrov, ktorí odporúčajú tento podnik, sa zaradili Enrique Valenti z reštaurácie Marea Alta a Virgilio Martinez z reštaurácie Central.
Adresa: Guggenheim Museum, Av. Abandoibarra 2, 48001; +34 944 00 04 30.
Webstránka: Nerua
El Puertito

Návštevu tohto drobného ustricového baru v centre Bilbaa by ste si nemali nechať ujsť. Sadnúť si pred reštauráciu s tuctom ustríc v cene od 18 eur a fľašou miestneho vína Txakoli je totiž jedinečným zážitkom. V interiéri podniku sa nachádzajú iba štyri barové stoličky, kým priamo na chodníku sú umiestnené tri či štyri stoly. Spravíte teda dobre, ak do tejto reštaurácie zavítate včas, aby ste sa vyhli častým radom. Ustrice si môžete objednať na váhu, obsluha je veľmi priateľská a dobre informovaná. Šéfkuchár Eneko Atxa z reštaurácie Azurmendi povedal: „Vždy sem rád zavítam.“ Tiež dodal, že si zvykne objednať pivo a sadnúť si za stôl na chodníku, odkiaľ vníma atmosféru celého okolia.
Adresa: Poza Lizentziatuaren Kalea, 22, 48011 ; +34 944 02 62 54.
Webstránka: El Puertino
San Mamés Jatetxea

Táto gastronomická reštaurácia sa nachádza vnútri futbalového štadiónu San Mamés, pričom ihrisko môžete sledovať priamo od svojho stola. Ponuka tohto podniku je sústredená na baskické kulinárske tradície – jedná sa teda o jedlo, ktoré si aj počas dynamickej hry budete vychutnávať pomaly a s maximálnym pôžitkom. Dostupných je niekoľko druhov prestížneho degustačného menu, alebo si môžete zvoliť pokrm na základe dennej ponuky. Jednou z obľúbených možností je zmes zeleniny grilovaná na drevenom uhlí v cene 9,50 eur. Keď štadión práve nežije zápasom a reštaurácia nie je plná nadšených fanúšikov futbalu a gurmánstva, atmosféra podniku môže pôsobiť mierne prázdno. Kulinárske umenie šéfkuchára Iona Gómeza však z tejto reštaurácie robí destináciu hodnú Vášho času. S tým nepochybne súhlasí aj šéfkuchár Ignacio Echapresto z reštaurácie Venta Moncalvillo, ktorý povedal, že dvoma jeho najväčšími vášňami sú jedlo a futbal.
Adresa: Estadio San Mamés, Puerta 14, C/ Rafael Moreno Pichichi, s/n, 48013; +34 946 412 432.
Webstránka: San Mamés Jatetxea
Txakoli Simón

Táto tradičná baskická reštaurácia sa nachádza iba 15 minút cesty od centra mesta a je všeobecne známe, že tu nájdete tie najlepšie steaky v Bilbau. Tie sú navyše doplnené špičkovou vínnou pivnicou. Reštauráciu Txakoli Simón si za svojho favorita vybral šéfkuchár Eneko Atxa z reštaurácie Azurmendi, ktorý vyzdvihol kvalitu mäsových výrobkov a prezradil, že počas slnečných dní si rád posedí na terase tohto podniku a užíva si tu výhľad na okolitý vidiek. Cena menu tejto reštaurácie predstavuje 45 alebo 50 eur, pričom budete mať možnosť ochutnať tradičné papriky druhu Lodosa piquillo v kombinácii s ančovičkami z regiónu Cantabria, prípadne dokonalý kus pečeného hovädzieho mäsa.
Adresa: Camino San Roque 89, 480150; +34 944 45 74 99.
Webstránka: Txakoli Simón
Súvisiace: 5 najlepších cestovateľských destinácií pre milovníkov dobrého jedla
Zarate

Šéfkuchár Sergio Ortiz de Zarate je známy svojou láskou k rybám a morským plodom. Táto láska je úžasne odzrkadlená v ponuke jeho reštaurácie, ktorá zahŕňa napríklad 8-chodové menu v hodnote 62 eur. Na tanieri nájdete chrumkavú špargľu s mandľami, tuniakovú pastu s ustricami, ančovičky v krémovej omáčke yuzu, rezance s chobotnicou begihaundi a špagety carbonara s hubami. Šéfkuchár Eneko Atxa povedal: „Každému radím, aby sa nechal inšpirovať odporúčaniami miestneho šéfkuchára. Jeho ponuka sa líši podľa toho, čo mu v daný deň ponúkne more. Na pobreží pracuje už niekoľko rokov a najlepšie pozná miestnych rybárov.“
Adresa: Poza Lizentziatuaren Kalea, 65, 48013; +34 944 41 65 21.
Webstránka: Zarate
Zdroj: NYtimes, CultureTrip