Na Upper East Side v New Yorku bola nedávno otvorená nová reštaurácia s názvom HŪSO, ktorá ponúka 12 miest na sedenie. V žiadnom prípade však nečakajte, že si tu budete môcť objednať kokteil v štýle 30. rokov, či dokonca absint. Namiesto toho Vám tu s najväčšou pravdepodobnosťou naservírujú lahodný kaviár ossetra alebo beluga. To však nie je nič výnimočné s ohľadom na skutočnosť, že táto reštaurácia je najnovším newyorským podnikom spoločnosti Marky’s, ktorá je presláveným dodávateľom kaviáru z Floridy.
Milovníci kaviáru, ktorí zavítajú na adresu 1067 Madison Avenue, tu nájdu široký výber domácich a dovezených druhov kaviáru, ako aj mnoho ďalších gurmánskych špecialít – od foie gras cez hľuzovky, až po šunku jamón ibérico, ktoré je možné zakúpiť si v predajnom priestore spojenom s reštauráciou.
Súvisiace: Najlepší kaviár na svete už nepochádza z Ruska
Reštaurácia HŪSO počas dňa vystupuje v úlohe „elegantného kaviárového baru“ s menu á la carte, na ktorom nájdete luxusný kaviár, špecialitu s názvom „HŪSO Dog“ – teda rolku z aljašského kráľovského kraba so zlatým kaviárom ossetra, horčicou a avokádom v jemnom pečive brioche, ako aj luxusné mäso z dobytka wagyu, a ruský kráľovský kaviár ossetra od spoločnosti Marky‘s. Až večer sa však tento podnik mení na skutočne luxusnú reštauráciu, v ktorej si môžete pochutnať na jedinečnom sedemchodovom degustačnom menu v hodnote 200 dolárov, kde sa kaviár vyskytuje v každom pokrme. Nie je snáď žiadnym prekvapením, že samotný názov reštaurácie je odvodený od latinského pomenovania ryby, z ktorej sa získava kaviár beluga.
Výkonným šéfkuchárom reštaurácie HŪSO je Buddha Lo z Austrálie, ktorý v minulosti pôsobil v prominentnej reštaurácii Eleven Madison Park, v podniku Gordona Ramseyho a tiež v reštaurácii Mateo’s v Melbourne. Medzi sľubovanými špecialitami v jeho ponuke sa objaví napríklad zemiak plnený mäsom s jesetera beluga a ingredienciami tradičného zemiakového šalátu – uhorkami, kôprom, vajíčkom a mrkvou – ktorý je podávaný na vrstve kaviáru a doplnený kôprom a kyslou smotanou.
Ochutnať tu môžete tiež jemné kuracie mäso so smotanovým syrom, omáčkou z divokého cesnaku a kaviárom, pričom celý pokrm je podávaný vnútri lastúry z ustrice. Rovnako jedinečnými sú aj dezerty podniku, medzi ktoré patrí medový zákusok s ruským kaviárom Imperial Gold Ossetra a čokoládové tiramisu s kaviárom.
Ako spoločnosť Marky’s, tak aj reštaurácia HŪSO hrdo prehlasujú, že ich ingrediencie putujú z produkcie priamo na stôl zákazníkov, pričom luxusný kaviár získavajú z vlastnej farmy na Floride.
Súvisiace: Jediná plechovka tohto vzácneho kaviáru stojí viac ako Porsche 911
Odkedy Spojené štáty v roku 2005 zakázali dovoz jesetera beluga do krajiny, dodávateľská spoločnosť sa vo veľkej miere sústreďuje práve na chov jeseterov odrôd beluga, sevrgua a sterlet. Obchod a reštaurácia očakávajú, že už v jeseni tohto roka budú zákazníkom ponúkať celý rad domáceho kaviáru beluga – ktorý mal byť pôvodne dostupný už v súčasnosti, avšak tento plán prekazil hurikán Michael.
Predajňa spoločnosti Marky’s je otvorená sedem dní v týždni, od 8:00 do 22:00 hodiny. Reštaurácia HŪSO servíruje luxusnú večeru od utorka do soboty, v čase od 19:00 do 22:00. Vychutnať si ju však môžete iba s rezerváciou.
Zdroj: FoodandWine