V tejto reštaurácii nie je chrobák v jedle nehodou

Thajsko je už dlho známe pouličnými predajcami vyprážaných a silne solených článkonožcov. Pri ich stánkoch a vozíkoch sa často zhlukujú turisti, ktorí sa snažia nabrať dostatok odvahy na ochutnanie exotickej pochúťky, aby sa s kobylkou medzi zubami mohli odfotografovať na Instagram. Ale chrobáky sa dnes presúvajú z ulíc do luxusných reštaurácií a dostáva sa im znateľne európskej starostlivosti.

Insects in the Backyard sa považuje za prvú thajskú reštauráciu, ktorá už chrobáky nehádže iba do fritézy. Namiesto toho ich využíva v roli luxusných ingrediencií. Nachádza sa v štvrti Chang Chui, ktorá sa považuje za centrum kreativity Bangkoku. Výkonný šéfkuchár Mai Thitiwat plní čerstvé ravioli mäsom z kraba a vodných chrobákov, do bielej omáčky beurre blanc pridáva vajíčka mravcov, ktoré jej dodávajú výnimočnú kyslastú príchuť a pri výrobe svojho tiramisu mieša mascarpone s rozdrvenou priadkou morušovou. Pritom sa usmieva a vraví: „Nevarím strašidelné jedlo.“

Ak túžite vidieť na svojom tanieri viac nôh, v ponuke jedál sa nachádza niekoľko pokrmov, ktoré zahŕňajú celé neporušené telá článkonožcov. Nájdete tu však aj jedlá, ktorým sa chrobáky úplne vyhli. Regan Suzuki Pairojmahakij, konceptový konzultant a spoluvlastník reštaurácie tvrdí: „Nikto by nemal byť nútený do konzumácie niečoho, s čím nie je stotožnený. Všimli sme si, že zákazníci zo Západu uprednostňujú, keď chrobáky v jedle nie sú viditeľné. Klientom z Ázie naproti tomu nevadí, keď v pokrme nájdu neporušené časti hmyzu.“ Čo preferujete vy?

Súvisiace: 10 reštaurácií, v ktorých jedia najbohatší ľudia sveta

Predjedlo tvorí šalát z melónu, bylinkového creme fraiche, salámy chorizo a bambusových húseníc druhu Omphisa fuscidentalis. Mai Thitiwat, šéfkuchár reštaurácie Insects in the Backyard zastáva názor, že chrumkavé vyprážané húsenice, ktoré zdobia toto jedlo, chutia skôr ako chobotnica a sú jednou z najdrahších ingrediencií tohto podniku. Pochádzajú z farmy na severe Thajska a ich cena dosahuje až 120 thajských bahtov ($3,60) za kilogram.

 

Výkonný šéfkuchár reštaurácie Insects in the Backyard, Mai Thitiwat.

 

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo udáva, že až 1 900 druhov hmyzu je súčasťou každodenného jedálnička 2 miliárd ľudí po celom svete. Tieto doplnky stravy sú bohaté na bielkoviny, minerály, zdravé tuky a sú dostupné vo veľkých množstvách.

 

Cestoviny vyrobené pomocou múky z cvrčkov. Podávajú sa s vyprážanými cvrčkami, pestom z čiernej bazalky a salámou chorizo. Múka mletá z hmyzu zvyšuje výživové hodnoty pokrmu, ktoré chýbajú tradičným cestovinám. Cvrčky môžu byť vyprážané alebo opekané, pričom jedlu dodávajú orieškovú príchuť a chrumkavú textúru.

 

Niektoré z populárnych ingrediencií reštaurácie Insects in the Backyard zahŕňajú (zľava, v smere hodinových ručičiek): mravce, lúčne koníky, mravčie vajíčka, biele cvrčky, obrovské vodné chrobáky, bambusové húsenice a priadku morušovú. Regan Suzuki Pairojmahakij, spoluvlastník podniku opisuje, že väčšina hmyzu sa do reštaurácie dostáva z rodinných fariem roztrúsených po celom území Thajska. Chovaný je výlučne bez použitia akýchkoľvek chemických prípravkov.

 

Reštaurácia Insects in the Backyard čerpá námety z americkej, francúzskej, talianskej a stredomorskej kuchyne. Dotvára ich thajskými a regionálnymi chuťami.

 

Ravioli s krabom a obrovskými vodnými chrobákmi poliate omáčkou z kurkumy a šafránu. Mai vraví, že vodné chrobáky chutia tak trochu ako krab a majú aj podobnú textúru. Pri príprave jedla najprv hmyz opečie, následne odstráni pancier a vytiahne spod neho mäso. Z každého chrobáka dokáže získať tri až štyri gramy mäsa. To znamená, že pri príprave raviol ich potrebuje spracovať až dvadsať.

 

Mai vo svojej kuchyni používa mravce spolu s ich vajíčkami. Dospelé jedince sú chrumkavé, larvy sú príjemne mäkké a kyslasté.

 

Grilovaný Morský okúň s „mravčím kaviárom“ v omáčke beurre blanc, opekanou mravčou kráľovnou a kukuricovou salsou. Mravčie vajíčka dodávajú omáčke zreteľne kyslastú príchuť, ktorá je pri jedlách s rybou väčšinou dosiahnutá citrónom. Krehké larvy nie je možné variť pri vysokých teplotách, preto sa do omáčky jemne vmiešavajú až pri jej postupnom chladnutí. Samotné mravce sú opražené na panvici do chrumkava a podávané spolu s rybou.

 

Noha lúčneho koníka v miske tesne predtým, ako sa zmení na ingredienciu v delikátnom luxusnom pokrme.

 

Mai pripravuje rizoto z homára, lúčnych koníkov, morských plodov a paradajok sušených na slnku. Lúčne koníky sú príbuzné garnátom a chutia veľmi podobne. Šéfkuchár ukladá článkonožce na tanier v celku. Z estetických dôvodov. Odporúča však, aby ste pred konzumáciou koníkom odstránili nohy.

 

Elegantné rizoto z homára a lúčnych koníkov.

 

Miska mäsitých kukiel priadky morušovej. Sú pripravené na vyprážanie. Reštaurácia získava priadky morušové z farmy, na ktorej sú živené kukuricou. Mai vysvetľuje, že to im dodáva žltú farbu a príchuť kukurice.

Súvisiace: 8 začiatočníckych chýb pri návšteve luxusnej reštaurácie

 

Ako dezert odporúčame talianske tiramisu pripravené z mascarpone s drvenou priadkou morušovou a ozdobené troma larvami.

Zdroj: Traveller, Pinterest

Mohlo by sa Vám páčiť

facebook facebook
Facebook
Ďakujeme, že zotrvaním na stránke súhlasíte s používaním cookies.