Vegánska reštaurácia sa stala prvou vo Francúzsku, ktorá získala Michelinsku hviezdu

Reštaurácia ONA, celým názvom Origine Non Animale alebo Non-Animal Origin, bola v najnovšom vydaní ocenená dlhoročným kulinárskym sprievodcom.
Reštaurácia sa nachádza v malej dedine Arès, na juhozápade Francúzska, neďaleko Bordeux. Je prvým podnikom vo Francúzsku, ktorý podáva jedlo bez použitia živočíšnych surovín, a ktorý sa objavil v sprievodcovi Michelin od jeho vzniku v roku 1900.
V roku 2021 je reštaurácia jednou z 54 reštaurácií, ktoré získali svoju prvú hviezdu. Ako uviedol sprievodca Michelin, pre rok 2021 bude kľúčovým faktorom naďalej pokračovať v šírení rozmanitých štýlov kuchýň v celom Francúzsku.
Súvisiace: Čo to vlastne znamená, keď reštaurácia získa Michelinovú hviezdu?
Ako sa ďalej uvádza, francúzska reštaurácia ONA sa vďaka svojej vegánskej kuchyni dostáva do popredia a získava svoju prvú hviezdu.
Reštauráciu ONA otvorila bývala archeologička a šéfkuchárka Claire Vallee. Reštaurácia sa môže pochváliť večerným menu so siedmimi chodmi v cene 59 eur (72 dolárov). Medzi jej špeciality patria žlté cuketové ravioli s čiernymi hľuzovkovými haluškami a švajčiarsky mangold so zeleninou ricotta.

Vallee v rozhovore uviedla, že ju zaliali emócie, keď sa vo štvrtok ozval medzinárodný riaditeľ sprievodcu Michelin, aby jej povedal, že reštaurácia ONA získala uznanie. Ďalej poznamenala: „Varenie s mojim tímom je ako účinkovanie v divadle. Nikdy do konca skutočne neviete, ako to publikum príjme.“
Vallee si otvorila reštauráciu v roku 2016 vďaka peniazom získaným v crowdfundingovej kampani a získaním pôžičky od „etickej banky“ Nef. Vallee poznamenala, že keď pri zariaďovaní reštaurácie minula peniaze, cez sociálne média oslovila 80 dobrovoľníkov, ktorí jej nakoniec do dvoch mesiacoch pomohli vybudovať reštauráciu.
Vallee ďalej uviedla: “Pre vegánsku komunitu je to dobrá vec, pretože získaná hviezda je dôkazom toho, že francúzska gastronómia sa stáva čoraz širšou. Do kuchyne patria aj rastlinné jedla.“
“Tím, s ktorým spolupracujem, je skutočne hrdý na to, čo sme dosiahli. Michelinská “zelená” hviezda je pre nás uznaním. Veľký podiel na úspechu majú aj miestni výrobcovia a pestovatelia zeleniny, s ktorými tiež spolupracujeme.”
Vallee poznamenala: “Reštaurácia sa snažila byť počas prvej vlny pandémie koronavírusu sebestačná, no využila aj pomoc od štátu.”
Súvisiace: Prečo lesk Michelinovej hviezdy vo svete luxusného kulinárstva postupne bledne
V posledných rokoch sú čoraz viac vyhľadávané podniky určené pre vegánov, spoločne s rastúcim trendom rastlinného stravovania. Americký reťazec Slutty Vegan sa počas pandémie značne rozšíril a rovnako tak aj ďalšie dlhodobo etablované reťazce svoje vegánske produkty rozšírili.
Sprievodca Michelin pracuje na tom, aby bol aj v tomto náročnom období naďalej pre reštaurácie dôležitý, keďže v súčasnosti sa čoraz viac kuchárov snaží vracať svojú slávnu cenu.
Zdroj: Yahoo